Friday, August 16, 2013

I Feel Like.......

Assalamualaikum..

Dah terlalu lama meninggalkan blog dan dibiarkan ia bersendirian tanpa berteman..maafkan aku wahai blog..seperti biasa banyak benda yang boleh diceritakan tapi masih tak tahu bagaimana nak mulakan..sehingga ia terbengkalai di dalam hati dan minda seorang manusia yang serba lemah dan banyak kekurangan kerana itulah manusia..namun bukan bermakna sentiasa melakukan kesilapan disebalik kelemahan yang ada..Fikiran yang sudah tenang menjadi semak apabila ia terungkit kembali dan tak tahu adakah ia merupakan masalah atau bukan masalah atau mungkin juga masalah cuma adakah ia besar ataupun tidak..

Hmmmm..patutkah aku mengeluh dengan benda yang sudah jadi??Dan aku mempunyai jawapannya..TAK PATUT!!!Sebab masih ada peluang yang Allah cuba berikan pada masa hadapan yang mana aku sendiri haruslah mengambil peluang itu tanpa disia2kan..namun aku juga takut akan keyakinan diri yang melebih2..Di mana pada awal sesuatu perkara aku cuba untuk memotivasikan diri ini untuk tidak akan mengulangi kesilapan yang sama..Akhinya...ia terjadi juga..kerana pada mulanya aku berjanji untuk bersungguh2 dan pada waktu pengakhirannya aku semakin diselubungi sifat malas, malas dan malas..

Terlalu cepat terpengaruh dan terleka dengan sekeliling..Kemudiannya membawa kekecewaan terhadap mental sendiri..Malah perkara yang paling mengecewakan aku adalah kekecewaan ibu bapa itu..ia terjadi atas sikap sendiri yang mudah lupa akan sesuatu yang pernah dijanjikan..Aku sudah jangkakan kesilapan itu bakal berulang tetapi aku masih bersyukur kerana Allah menyedarkan hambanya yang tidak sempurna ini atas sebab usaha yang tidak mencukupi..Walaubagaimanapun adakah kamu semua rasa apabila tersedar dari membuat kesilapan kamu tidak akan melaluinya lagi??

Sampai bila mahu sedar dan kemudian lupa diri kembali??Sampai bila??Aku juga letih..Tetapi ingatlah bahawa setiap sesuatu yang terjadi baik atau buruk pasti ada hikmahnyakan??Yang hanya menjadi rahsia Allah S.W.T..Apa yang aku boleh katakan ambillah sesuatu yang pada mulanya negatif jadikanlah ia sesuatu yang positif..maka berubahlah..Janganlah sesekali menghiraukan tanggapan atau pandangan mereka yang merasakan mereka hebat kerana ia bukanlah penentu sesuatu kehidupan..bangkitlah wahai hati kerana putus asa bukan jalan yang terbaik..Ingat dan sedarlah Izyan Syamim bahawa Allah sebenar2nya telah menyelamatkan kamu dari terus diselubungi rasa kecewa..Dan sebenarnya juga Allah telah pun memakbulkan doaku..Alhamdullillah Ya Allah...Syukran..

Monday, May 6, 2013

Jom Jadi Penyelidik!!!ARKIB NEGARA MALAYSIA

ASSALAMUALAIKUM..

Wahai blogger2 sekalian alam..cewah..happy nampak..bila masa pula aku nampak korang gelak ketawakan..hehehe..Sekarang ni orang tengah sibuk tengok keputusan PRU13..tak nak cerita panjang2 PRU13 sebabnye...BIARLAH RAHSIA..hihihi..Its better aku cerita pasal ARKIB NEGARA MALAYSIA which is related with my course..Before ni aku tak pernah pergi pun arkib masa diploma dulu..Agak menyedihkan dan mengecewakan juga la..Sebab kelas lain dapat pergi cuma kelas kitorang je yang tak pergi  tapi rasanya bukan sebab tak dapat permission maybe tak ada yang nak buat proposal kot..hihihi..Aku teringin nak buat tapi tak ada keberanian untuk itu..Tak ada keyakinan diri langsung..Susah tak bila diri ni tak ada keyakinan..I though I should proceed about the archive..yeah..yeah..I know korang tak nak dengar pun aku bebelkan..Tapi kalau tak bebel bukan BEBELAN AKU dah blog ni..Eh, barulah aku teringat aku dah tukar tajuk blog..heheh..

Aku rasa dah lama kot hasrat aku nak tukar tapi tak tukar2..Aku rasa macam nama blog yang dulu bunyinya macam serius sangat..huhu..Lagi satu pasal gambar2 lama dalam blog semua dah terdelete..geramnya aku..Aku padam sebab nak kurangkan memory handphone tu yang pergi delete semua gambar blog..Ingat tak ada la effect dalam blog rupanya semua gambar dah tak ada..sabar je la..Maybe because its connected to my email..Wei...mana perginya cerita arkib aku ni..atoiii..!!Before this I have been to the National Archive of Malaysia for archive subject..This is a trip actually..Kitorang punya assginment kena buat pasal department yang ada dalam archive tu tapi pilih salah satu department yang ada contoh finding aids, preservation lagi aku tak ingat..hehe..We have chose finding aids..Agak excited la bila dapat pergi sana tapi sedih sebab banyak tempat yang tak dapat pergi macam hospital archive to tempat baik pulih or penjagaan bahan2  rekod la..tempat penyimpanan audiovisual..ada la beberapa tempat lagi sebab masa tu ada orang lain juga buat lawatan ke kursus entah..


Haa..ni haa muka excited orang nak pergi arkib..Just ada 2 bus je..Sepatutnya ada 3 bas tapi maybe ada yang tersalah book kot..Tapi yang aku rasa different untuk trip kali ni sangat cepat di approve untuk pergi ke arkib tu..kalau masa diploma dulu banyak hal nak kena settlekan buat surat, buat proposal, telefon orang ni telefon orang tu..semua buat sendiri tapi bukan aku la yang buat..haha..Sebelah aku tu atil aku kenal dia sebab dia pun belajar kat segamat juga..Alhamdulillah la masa degree ni adalah beberapa orang yang aku kenal masa diploma dulu..kalau tak mesti aku sorang2 je..Dulu masa diploma selalu dengan Tiqah je..Tapi Tiqah sekarang dah dekat Melaka and lari daripada kos yang dia ambil dulu..Sekarang dia ambil kos International Business..Ada juga aku contact dia..mesej la selalunya..Alhamdulillah dia ok je dekat Melaka..Dengarnya happy je duduk sana..Lagi pun memang dia jenis boleh survive even tak ada kawan yang dia kenal pun..Atil ni pula pernah satu kelas masa part 1 dulu then aku tukar kelas lain..


Yang lelaki tu la lecturer kitorang..Nama dia Encik Kamarul tapi ada nama glamour you..jangan main2..haha..Encik Kaa tau..hihi..En Kaa sangatlah baik..Kalau masa dia mengajar pun sangat sempoi skua buat lawak..Kalau baba assignment pula dia tak kisah la korang pilih tajuk apa pun..Dia macam faham la student ni macam mana..Sempoi sangat..Tapi tak tahulah kan bila dia nak bagi markah nanti macam mana..Tak nak mengharap yang terlalu tinggi sebab pernah rasa diberi harapan tapi harapan tu mengecewakan hati sendiri..So its better kita biasa2 je tak payah nak berharap sangat..LAgi sorang lecturer perempuan tu ajar kelas lain..kitorang pergi dua kelas rasanya and ad budak UITM Machang sekali..kitorang datang separately..Of course la separate dah sorang datang dari Puncak Perdana sorang lagi dari Kelantan..aiiiyak..Apa la ini olang..Lecturer perempuan tu mak aii cantik..Lepas tu muda tapi Puan ea..dah kahwin..Rasa macam respect sangat sebab muda lagi dah jadi lecturer pakai kereta besar..Honda Civic kot..amboiiihh bukan main perhati lagi aku ya..haha, lawa pula tu..Untung suami diakan..


Ni dekat dalam dewan auditorium arkib..dalam ni je la boleh ambil gambar tempat lain tak boleh..sebab keselamatan..Kalau tak pose bukan kitorang namanya..hehe..


Pemandangan ni aku ambil dari Menara Ilmu dekat tingkat 8..Menara Ilmu ni la tempat penyimpanan rekod or repositary..Kalau ikutkan hati nak je tangkap gambar nak tunjuk dekat kome semua macam mana dalam dia tapi tak dibenarkan tangkap gambar..Alaaa..bayangkan je macam dalam library tapi dia lebih tersusun and lebih bersih bolehlah kalau korang nak tidur bagai..Tapi agak suram la..Nak duduk sorang2 agak menakutkan la..Terang je dalamnya tapi tak ada apa la..Macam sunyi je..


Sekarang ni la group assignment aku..Athirah a.k.a Tyra Banks a.k.a Tasha..Uppsss..telepas taip pula..haha..then aku and kanan sekali Zatil a.k.a Atil a.k.a Atel..Yang tukang tangkap gambar Qila a.k.a Mun...Dia pun group member kitorang..masing2 ada nama glamour tahu..aku je yang tak ada..tak apa low profile.HAHAHA..Kalau diorang baca ni habis lebam2 aku ni karang..=P..Diorang semua budak Segamat yang sememangnya aku kenal..Aku harap aku dapat la sumbangkan apa2 untuk diorang masa buat assignment..Amin..So yang pasal trip dah habis sebab tak banyak benda nak cerita sebab kitorang just dengar taklimat sikit pasal department2 tu la..then melawat tempat2 yang sepatutnya..Plus, kitorang sangat la rushing masa pergi arkib ni..Tu yang tak best sangat sebab ada student lain diorang ada kelas pukul 6 petang..kitorang pun ada tapi nak elakkan la pergi kelas tu..ada presentation..penat kot balik2 tu nak kena present dah la tak prepare sangat..Tapi nasib baiklah kitorang call En Kaa nak tanya pasal surat pelepasan kelas tu ada waktu tertentu ke..Nasib baiklah tak ada..Aku daripada tak ada mood nak makan terus berselera makan..tengok tu betapa berharapnya tak ada kelas petang tu..Terima kasih En Kaa..hehe..

Then on the other day kitorang pergi sendiri ke arkib tu dengan berpandukan GPS..alhamdulillah sampai ke tempat yang sepatutnya..Walaupun ada la juga tersalah jalan sebab ikut jalan lain..yang peliknya dalam GPS tu tak keluar Arkib Negara Malaysia pun..Tapi LHDN jalan duta tu ada pula..so kitorang just follow untuk ke LHDN jalan duta..kitorang pergi sendiri untuk cari bahan untuk subjek social science pasal Tun Dr Mahathir je..Kitorang kena buat bibliography..Bibibliography tu kitorang kena buat citation for that materials tak kisahlah dari buku, majalah, journal, manuskrip etc..Senang cerita bahan daripada printed and non printed..Then tulislah siapa author dia, siapa publisher, tahun bila bahan tu..Nak tulis semua tu ada cara dia juga..bukan main redah je nak tulis..Lepas dah "cite" kena la baca or fahamkan bahan tu pasal apa and make some description about the materials..understood??Aku pun risau juga ni betul ke apa yang aku cakap ni??Jangan bagi ajaran sesat sudah..


Next!!Nak masuk dalam tempat buat research tu make sure korang kena ada kad penyelidik which this card untuk seumur hidup..memang dia tulis dekat situ sampai 2014 tapi nak renew nanti just update dalam sistem je..tak payah nak buat kad baru..nak daftar sebagai penyelidik korang kena isi borang lepas dah isi borang korang boleh dapat hari tu juga kot..Not so sure..Aku isi borang tu pun masa pergi trip hari tu then dah alang2 aku pergi balik aku ambil je la terus kad penyelidik ni..Next!!alaa..aku tak ingat apa nama tempat tu..tapi tempat tu memang tempat researchers nak buat research la..Lebih kurang macam library tapi kalau library korang cari bahan tu sendirikan dekat arkib tak macam tu...Library kena gunakan OPAC and tengok call number then baru cari bahan tu kan tapi dekat arkib korang kena guna COMPASS then search la..Bila dah jumpa rekod yang korang nak click pinjam..So nanti staff akan ambil bahan tu dari repository..




Tu dia!!bahan yang kitorang minta..Tapi ni just copy je bukan original..Yang original ada masa tu tapi tak bolehlah nak pinjam sebab rekod dalam arkib semuanya original..Kalau nak pinjam kita kena buat copy je..Tak boleh sama sekali bawa kelaur rekod2 ni..For your information dalam tu tak boleh juga tangkap gambar..Yang kitorang copy ni manuskrip pasal dasar2 apa aku tak sure sebab nak baca tak berapa nak faham..hehehe..Korang tengok tulisannya pun korang sanggup ke nak baca??hahaha..Jahatnya aku ni..Tulisan aku sendiri pun macam cakar ayam..Mula2 aku ingat benda ni ditulis oleh Tun Razak, Dato' Hussein Onn and Dr. Mahathir tapi bila tanya Puan Ros dia rasa bukan dorang yang tulis tapi mungkin ada orang yang tuliskan dasar2 luar ni..Yela..konon dapat la tengok hasil tulisan tangan dorang sendirikan..Tak apa la lain kali datang la lagi..Tapi korang tahu tak berapa lama nak tunggu rekod ni sampai..paling2 pun dalam sejam atau sejam lebih..haa..cubalah korang bayangkan berapa lama nak kena tunggu..Orang lain tu memang nak buat research tapi kitorang bukan nak buat research just cari bahan je pun..

Orang lain duduk sibuk tengok rekod2 kitorang sibuk termenung..siap bersembang bagai..bila ingat balik rasa kelakar pula..haha..Kitorang sampai sini around 12.30..Dah nak waktu rehat..Aku ajak la diorang pergi makan kat cafe situ..nak makan tempat lain tak tahu jalan..Sementara nak tunggu rekod kitorang makan and solat semua..Baru la rasa legakan bila dah solat..Rekod yang dah sampai orang kaunter akan panggil nama kita..maknanya dah ada la rekod tu..daripada sepuluh bahan yang kitorang minta just dapat 3 je..baru 2 bahan tapi nak tunggu lama tahu..Agak lama la..tapi tak la aku salahkan pihak arkib sebab cari bahan tu bukan kerja senang..Pekerja tak ramai lepas tu staff kena cek lagi rekod tu disimpan dekat mana..nak hantar bahan dekat tempat research tu lagi..seriously bukan kerja mudah..rekod yang kita minta tu bukannya 1 2 tapi sepuluh or maybe lebih..Researcher lain punya punya bahan lagi..Kita pun kena la faham..So disebabkan  ada 7 bahan yang tak dapat kitorang pun balik..Pukul 4 macam tu kitorang balik sebab nak elakkan jem dekat jalan duta..Kalau korang kerja situ tahulah keadaan dia macam mana..lagi2 KL..Abang tu tanya dalam 2 hari datang tak sebab kitorang nak buat cancellation untuk 7 bahan yang tak dapat lagi..Kitorang cakap je la tak..Then bahan tu cancel..



Actually masa trip hari tu nak ambil gambar dekat sini tapi segan la pula..Dah ada peluang ni apa lagi..jadi model arkib la kan..hikhikhik..


Tapi gambar Atil dengan kawan dia ni la yang paling aku suka..HAHAHA..Picture of the year kot..hahahah..Sejak bila Atil kawan dengan alien ni haa??aduhai..Sibuk betul alien ni nak interframe tau..Kan lagi cantik kalau Atil dukung kawan tu ke..hahaha..Confirm comel!!hahaha..



So..masa yang ditunggu2..masa untuk balik..Actually pergi arkib ni seronok sebenarnya..Rasa macam entahlah..Tapi memang seronok..Macam mana nak cakap ea..Seronok sebab korang boleh request rekod yang korang nak..and confirm macam2 jenis bahan rekod ada dekat arkib tu..Kalau dalam library jenis bahan dia agak limited..maksudnya bahan dalam library kebanyakannya paper based..bukan la tak ada langsung elektronik rekod ada tapi tak banyak..Buku je semuakan..Kalau arkib bahan tu sememangnya original..contohlah bahan yang korang nak tu tulisan tangan atau pun bahan milik tokoh2 terkenal tu korang boleh pegang and tengok sendiri macam mana bahan tu..Bahan arkib mestilah ada high values and melebihi 25 tahun..ada yang terbuka, confidential and top secret..Yang boleh kita tengok adalah bahan terbuka je..yang top secret mestilah orang tertentu je yang boleh tengok..ada ciri2 archivist tak??hahha..Aku dah lari kos dah ni..aku ni ambil bidang library..Apa2 pun library dihatiku..Cewah!!aku bukan cakap library tak best..Best tahu!!tak apa..next entry InsyaAllah aku cerita pasal library pula ok..Jangan risau..see you next time!!Salam..=)

Friday, April 26, 2013

Perginya BUBBLE dan BLUP BLUP

ASSALAMUALAIKUM...

Agak susah untuk aku mulakan entry kali ni..dan tak tahu macam mana nak cerita dan mulakan cerita..terasa susah sangat..apa yang awak2 semua boleh anggap bila tengok tajuk aku kali ni..??hummm..apa yang dapat aku rasakan sekarang ni adalah rasa kecewa dengan diri sendiri sebab tak menjadi orang yang lebih bertanggungjawab dengan haiwan perliharaan sendiri..Berat sungguh rasanya nak menaip entry kali ni..Biarlah aku ceritakan detik perkenalan antara aku, bubble dan blup blup..

Masa part 2 waktu diploma ada seorang kakak ni yang sangat la rajin membela binatang,,aku panggil dia dengan nama kak fira..Akak ni baik dan seorang yang sangat sayang dengan binatang...Kak fira ni ada macam2 binatang yang dia bela contohnya rabit, hamster dan banyak lagi la...dia senior masa diploma kat UITM Segamat dulu..tapi tak sama kos..Dia budak Business..panjang juga la entry ni nanti kalau nak cerita daripada mulakan...Kak Fira selalu bawa hamster die ke mana2 je..bayangkan die boleh bawa hamster tu dalam train..Lepas tu bela hamster tu dekat dalam kolej..

korang tahu la kan kat kolej sepatutnya tak boleh bawa binatang peliharaan..Tapi bolehkan je...Lagipun hamster tu kecil dan senang nak bela..so tak ada masalah kalau kita pandai jaga and pandai sorok..aku tak ingat la nama hamster kak fira apa..Seriously..Sory kak Fira..Kak Fira ada juga datang bilik sambil bawa hamster tu..Aku la orang yang paling excited nak main dengan dengan hamster dia..Rindunya la dengan hamster Kak Fira dengan Kak Fira sekali,,Tapi hamster tu dah tak ada dah..Rasanya sebab sakit tua..Dalam 2 tahun juga Kak Fira bela dia...mesti sedihkan..Kak Fira memang pandai jaga hamster dia sebab hamster tu gemuk!!Bulu dia cantik je..bersih..Tak tipu..Timah besar dengan aku la suka main..

Bila tengok Kak Fira ni bela hamster dan aku pun suka main dengan hamster dia perasaan nak bela hamster tu timbul...Dah lama2 tu Kak Fira kata hamster dia ada yang dah beranak...Kak Fira tanya aku nak ke tak...Semestinya la jawapan aku nak..Rasa macam tak percaya bila Kak Fira kata dia bagi je hamster tu..One day Kak Fira bawa hamster yang dah lahir dalam 2 bulan macam tu kot dalam kolej...Aku minta tolong Kak Fira belikan makanan dan bekas hamster tu sekali sebab ni adalah kali pertama aku nak bela hamster..sebelum ni ada bela ikan laga..2 kali juga la bela..tapi akhirnya mati..kita pun tahu setiap yang hidup pasti akan mati..Sanggup Kak Fira belikan bekas siap dengan makanan sekali..Terima kasih kak..

Akhirnya bertemu juga antara aku dan bubble!!Wah...rasa macam tak sangka dapat bela..Kalau aku ada apa2 masalah or nak tahu tip2 nak jaga hamster aku banyak tanya kat Kak Fira la..Bubble ni anak kepada Kak Fira punya hamster  yang dah mati tu..Kenapa la aku boleh tak ingat nama dia apa..humm...korang nak tengok bubble tu macam mana..??


Haa..tu la bubble!!comelkan..masa ni dia kecil lagi..kira dalam pertengahan tahun dalam 3 tahun aku diploma..Masa first aku bela dia nama dia bukan bubble tapi bumblebee..Sebabnya aku suka tengok cerita transformers yang robot color kuning and hitam tu..cantik..konon macam nama tu comel la..Tapi sebab aku rasa macam susah nak panggil jadilah bubble..Masa aku dapat bubble ni bulan 10 tahun 2010..So aku bela bubble dalam kolej..Tapi roomates aku Nad takut hamster so aku kena jaga la supaya dia tak terlepas..Aina dia takut juga tapi still boleh la gosok2 bubble tapi aku kena pegang la..kadang2 tu saja aku suruh Aina cuba pegang betul2 dia tak nak..kelakar je bila teringat balik...miss those moments..

Masa part 2 aku jaga bubble sebaik2nya..bagi makan ikut masa..bersihkan cage dia seminggu sekali..Rasa macam rajin sangat je...Aku nak try jadikan bubble gemuk macam ayah dia..Kalau aku free aku siap kopek kan kuaci then bagi dekat bubble and dia grab kuaci tu..COMEL SANGAT!!Suka tengok tangan dia yang kecik cik nonet tu..Kadang2 ada juga aku picit2 tangan dia..hahaha..geram punya pasalkan..Kak Fira kata hamster kalau dia gemuk sangat  pun susah juga sebab nanti dia suka menggigit..Bila cakap pasal gigit aku pernah kena gigit dengan hamster anak penjaga aku..Sejak daripada tu aku tak berani nak pegang hamster..Tapi aku rasa hamster dia pelik sebab bulu die kerinting yang berombak2 tu..Aku tak pernah jumpa hamster macam tu..Tu lah 1st and last aku jumpa hamster macam tu..

Tapi hamster tu dah escape dari cage dia..so hilang macam tu je..aku kena gigit masa kecil2 dulu..Tapi bila Kak Fira bela hamster aku pun teringin nak bela sebab ayah bubble baik dan tak takut dengan orang..Kak Fira pernah juga kena gigit dengan hamster tu sampai berdarah tapi maybe sebab dia dah biasakan so benda tu small matter..Aku pun takut juga nak pegang bila dia dah start nak menggigit ni..Tapi hamster ni dia tak boleh bertemu jantan dengan jantan nanti dia bergaduh..korang jangan la pegang masa dia tengah bergaduh dengan jantan lain sebab nanti korang pun boleh terluka jari kena gigit..Dulu Kak Fira ada bawa ayah bubble datang bilik aku tapi bila dia terbau bau bubble terus dia gigit jari Kak Fira..korang jangan la sekali2 pegang hamster jantan yang lain bila nak pegang hamster korang..confirm kena gigit sebab tangan korang ada bau hamster lain..take note!!


Bila dah naik semester baru aku dah tak bawa bubble dekat kolej lagi sebab mak tak bagi takut orang lain tak selesa..Aku terpaksa la ikut..So aku tinggalkan bubble dekat rumah dan masa tu dah jadi abah punya tugas tolong jagakan..abah memang rajin jaga binatang sebab dia jenis cepat kesian..selalunya dia yang akan ingatkan aku dah bagi bubble makan ke belum..Kucing dekat rumah pun abah yang selalu bagi makan..Bila tak bawa bubble dekat kolej rasa macam tak seronok..atleast kalau dia ada dia boleh la temankan aku stay up..Ya Allah teringat sangat bila waktu malam semua orang dah tidur mula la dia jalankan aktiviti exercise dengan roda tu..korang tahukan hamster suka main roda tu..Waktu aktif bubble waktu malam..maybe sebab suka exercise sebab tu la tak gemuk2..Kalau balik rumah mesti cari bubble dan pegang dia..

Naik semester 4 ke 5 aku tak ingat balong belikan hamster betina yang tak peramah..aku tak berapa berkenan sebab dia penakut dan suka buat bunyi marah kalau orang nak pegang dia..abah pun tak suka sangat sebab dia suka gigit so susah la bila nak cuci cage..nama dia blup blup..dapat nama pun daripada abang aku sebab apa entah dia sebut perkataan "blup blup"..before that nama dia lain tapi aku tak ingat apa..asyik lupa je..Sejak daripada adanya blup blup aku jarang main dengan bubble..Seronok memang la seronok sebab bubble ada teman main tapi aku jadi tak berani nak masukkan tangan dalam cage takut blup blup gigit..aku kalau nak ambil bubble dalam cage pun kena cepat2..kalau nak keluarkan blup blup kena pakai sarung tangan..haa..suba bayangkan blup blup tu garang dia macam mana..sedangkan abah pun tak berani nak pegang dia..

Then bila dah ada dua ekor bau air kencing dia makin kuat so mak tak bagi letak dalam rumah lagi..Dah letak makin jarang la aku main dengan bubble..bukan aku tak berterima kasih dekat balong sebenarnya aku pun tak sangka dia belikan..Yang kelakarnya dia beli warna yang sama..hadoooiii balong ni...hahaha..kalau dah lelaki tu lelaki juga..Terima kasih balong belikan..=)..Sometime aku lupa nak bagi makan tapi makanan macam lebihan semalam tu ada lagi la..tak pun kuaci yang ada lagi tu..Aku pun dah tak tolong kopekkan kuaci lagi..Aku bukan tuan yang baik..kesian bubble and blup blup..Badan bubble dah mula gatal2..bulu dah gugur..humm..Serba salahnya rasa sampai bubble jadi macam tu..One day tu balong pergi tengok bubble and blup blup tapi tengok2 blup blup dah tak ada..rupanya pintu cage dah terbuka..Tak tahu la mati atau hidup lagi..Tuhan je yang Maha Mengetahui..cuma aku terkejut bila bubble tak keluar dari cage sedangkan dia ada peluang tu..aku tak ada gambar blup blup..BLUP BLUP DAH HILANG..


Dan kelmarin (24/4/2013) BUBBLE DAH PERGI BUAT SELAMA2NYA..Baru la aku terasa kehilangan..Perasaan aku dipenuhi dengan perasaan serba salah dan berdosa sebab aku selalu biarkan dia sorang2..Sometime lupa bagi makan..sebab bubble dia tak akan makan sampai habis mesti dia akan makanan dalam mulut dia..So aku selalu setkan minda aku yang makanan dia mesti ada dalam mulut tak pun celah2 serbuk kayu sebab dia suka simpan makanan..Aku rasa macam tak menghargai bubble..Dulu dia la yang menggembirakan aku..temankan aku stay up..Aku geram sangat dengan semut dengan nyamuk sebab dorang suka pergi dekat cage bubble..Sedih aku tengok..Aku menyesal sebab buat bubble macam tu..Lepas ni aku dah tak akan bela hamster lagi..Aku tak nak nasib hamster lain jadi macam bubble..lagi2 kalau dapat tuan macam aku..humm..BUBBLE MAAFKAN AKU TAK JAGA KAU DENGAN BAIK..='(



BUBBLE DALAM KENANGAN
(OKTOBER 2010 - 24 APRIL 2013)


Monday, April 22, 2013

New Journey as Bachelor Student

ASSALAMUALAIKUM...

Well..i dont know how to start my new entry..actually i wanna tell u about my final sem as diploma student..tapi nak postpone lagi..maaf2..tak boleh nak buat apa la..next time maybe..am i correct "diploma" in english is diploma too??hehehe..im not sure..belasah je la..hikhikhik..correct me please if im wrong ok??im at home right now..ALHAMDULILLAH..feel relieve because Allah dah makbulkan my doa..OH MY ENGLISH!!

tiba2 otak kosong kosong kosong ong ong..what i want to say actually..blank!!niat nak update dah ada tapi rasa kemalasan melanda dijiwa tu sungguh tinggi ya..macam nak speaking tapi terasa tak ada mood plak..cerita ni pun dah lama tapi dah jadi KIV..cewah!!merapu tak habis2 la ko ni..!!mata dah mengantuk tapi takpe la aku cube tahan selagi mampu..chaiyok!!chaiyok..

sekarang dah hampir 2 minggu aku kat UITM PUNCAK PERDANA..sepanjang 2 minggu ni macam2 rasa yang aku lalui..macam2 ada!!hikhikhik..for the 1st week i felt like messy and complicated..so feeling to go home membuak2..kenapa terasa gedik plak aku mix kan english and malay ni..poyo seyh...bkn selalu..hehe..alaa...takde orang heran dan kisah pun..why aku rasa messy and complicated sangat sebab masalah nak daftar subjek sangat2 la mencabar..

ada subjek yang tak keluar la..kelas dah penuh la..kadang2 rasa macam tak logik buka kelas sikit sangat sebab ada lagi student yang tak masuk...biasa la kan kalau ada student masuk lambat..korang pun mesti tau la..ada juga tanya2 senior masalah macam ni selalu jadi ke??yup!!dorang pun cakap benda ni memang selalu jadi lagi2 baru nak masuk..memang stress sangat sampai aku rasa macam malas nak fikir apa2 dah..

aku kalau boleh nak settlekan masalah ni secepat mungkin tapi benda ni kena addapt juga sebab memang akan berlaku setiap sem..hah cube la kome bayangkan macam mana..for the nex sem i have to make sure start je the date of registration aku terus daftar tanpa ragu2 lagi...ini semua poyo!!haha..harapnya semua dipermudahkan..insyaAllah..actuall benda ni dah lama tapi entry ni aku simpan buat pekasam dalam draft..memang outdated sungguh..tu je la kot yang aku boleh ceritakan..berlambak2 lagi cerita tapi aku continue lain kali je la..oke dear..manja sungguh..=P

Sunday, February 24, 2013

Tentang rasa....

ASSALAMUA'LAIKUM...

Uhuk!!uhuk!!uhuk!sgt berhabuk ye blog aku ni..nak buat mcm mne dh berbulan2 tak jenguk blog..tibe2 terasa kekok dan gugup nak menaip..sebenarnye mmg rindu juga nak pot pet pot pet..tapi tahap kemalasan bermaharajalela sejak masuknye sem 6 untuk diploma..tapi ALHAMDULILLAH aku panjatkan doa kpd ALLAH YANG MAHA BERKUASA..AKHIRNYE TAMAT JUGA DIPLOMA AKU DALAM PENGURUSAN MAKLUMAT...rasenye dalam bulan tujuh 2012 the last entry yang aku update kn..pasal berukban...faham2 sendiri la kome yek..

Actually terlalu banyak benda yang aku nk bebel..pasal sem akhir aku..situation for the last sem tu macam mana huru-haranya me and the gang nak siapkan assigment..perasaan bila dah habisnya diploma..pergh!!sape la yg tak legakan bila dapat tamatkan pembelajaran dan boleh berkonvokesyen katenye..terasa macam skema plak bait2 perkataan aku ni kan..cewah!!TAPI for this entry maybe im not gonna bebel2 pasal tu..maybe aku nak skip dulu..sebab entry kali ni melibatkan TENTANG RASA..

Amboiihh..tajuk entry bukan main lagi kan...nak tau tentang rasa yang macam mana kena la kome rajinkan diri baca even benda ni membosankan..sedar diri sungguh!!=P...ALHAMDULILLAH lg skali kpd ALLAH YANG MEMBERI REZEKI..lepas dah apply untuk sambung belajar peringkat degree and waiting for a few months to know the result have been accepted or not...ALHAMDULILLAH AKU DAPAT SAMBUNG BACHELOR IN LIBRARY SCIENCE DEKAT PUNCAK PERDANA..ALHAMDULILLAH JUGAK BILE AKU DAPAT DEKAT UITM PUNCAK PERDANA..doa parents and aku dah termakbul....macam2 perasaan yang timbul..

Rasa macam nak tergelak pun ada bila baca balik ayat2 cinta aku ni..hahahah...lepas tu dah macam karangan...masa sekolah dulu nak capai 3 perenggan pun ambil masa 1 jam nak fikir ayat itu ini..kenapa la idea tu tak kuar sebanyak aku tulis dalam blogkan..mungkin sebab tak payah nak kena tulis pakai tangan..tak payah pakai pensel..pensel ke pensil eja die??teruk bebeno dah teman ni nak eja pensel dalam bahasa melayu pun dah tak tahu..kena pergi sekolah balik le gamaknye..ye dak...hehehe..ni belum masuk lagi cerita pasal perasaan bila dah dapat degree tu..

aku terpaksa skip lagi demi kepentingan bersama..takpe2..jangan kome risokan aku akan cari masa jugak untuk ceritakan benda2 yang tertangguh...even takde pun orang nak baca blog ni..sedar diri kali kedua..hahaha..for your information aku ada seminggu je lagi nak duduk dekat rumah..poyo betul!padahal rumah aku nak ke uitm puncak perdana tu 30 minit je pun..bila dah seminggu je lagi nak start kuliah semua mula la tentang rasa atau bahasa mudahnye perasaan tak tentu hala tu datang menjengah..apa lahaaiii nak ikut ayat novel ni..lantak le..

Rasa dia macam tak nak sambung la...nak duduk rumah menternak lemak je..apa yang aku risaukan sekarang aku tak buat apa2 preparation pun untuk degree ni...takde beli barang2 bagai..tu takpe lagi la sebab bila2 pun aku boleh beli barang2 keperluan tapi benda2 penting yang patut aku settlekan...xsettle2 lagi..macam dokumen yang perlukan pengesahan daripada pegawai atasan...tak isi lagi maklumat2 peribadi untuk pendaftaran..medical check up...bayar yuran belum..benda ni semua melibatkan duit..actually im regret with my self sebab tak tahu berjimat..

Perempuan memang tak boleh dipisahkan dengan shopping...thats me!!!I admit i loveeeee shooppppinggg..kome tau jela kan bila dah shopping tak ingat dunia "aaatteee" = jadinye...duitnye habis kat situ je...pergi makan lagi..duit..tapi ada la sikit bayar benda lain jugak..aku rasa macam beban je pada parents bila nak sambung degree ni..abah pun dah bersara..humm..entahlah..nak cerita pasal perasaan lebih2 pun tak boleh...lagi2 dalam blog..hanya Allah je tempat mengadu rasa..dan close friends..

Ada masanya aku nak bekerja terus..boleh la tolong apa2 yang patutkan..tapi takut jugak kalau aku lupa diri atau jadi anak yang lebih mementingkan diri sendiri atau mungkin anak yang tak bertanggungjawab..siapa yang nak jadi macam tu kan..peringatan atau muhasabah diri tu penting supaya kita ingat kita manusia tak lari dari sifat buruk..itulah manusia..aku tak nak hanya pandai berkata2 tapi tak amalkan..contoh macam nak tolong parents tapi tak tolong apa2 pun..takut kalau termakan dengan kata2 sendiri...

Bukan senang nak cari duit dan simpan duit..zaman sekarang semua nak duit..tapi zaman dulu pun bukan la tak guna duit..cuma nilai duit sekarang dengan dulu beza sangat..kalau la gaji korang tu seribu kalau tak pandai nak simpan duit tu macam air sungai mengalir je...sebab tu Allah suruh kita bersyukur..kalau tak sampai bila2 tak pernah rasa cukup dengan apa yang kita ada..kalau pot pet bab duit memang takkan habis..rezeki tu Allah dah tulis..

Lepas tu aku bertambah serabut dengan masalah PTPTN ni..teman riso sangat dengan benda ni..beberapa hari lepas..tak bleh bla plak ayat ni.."beberapa hari lepas"?hahahahah..aku dah mohon semua dah isi butir2 apa yang patut lepas tu save..then the next day aku nak edit la butiran2 yang dah isi tu sebab ada maklumat parents yang aku tak tahu..bila dah sampai nak isi butiran kursus ada masalah..cukup bersabar aku dengan benda tu..bila nak pilih dekat bahagian nama program kos aku tak keluar2..banyak kali aku cuba..rase macam menagis pun ade and give up terus nak appy..

Tapi kalau takde PT habis la aku...nak beli buku, makan semua macam mana??sampai ke hari ni aku dok pikior macam mana nak buat...ingat hari isnin nak pergi settlekan yuran, buat medical check up, macam2 lagi la..nasib baik la tika ada..bley la temankan aku..pagi tadi tengok rumah sewa..tapi aku tak confirm lagi nak duduk situ or tak..sebabnya..agak terkejut la tengok suasana bilik tu..aku bukan memilih tapi sebab nama pun rumah sewa kan..tapi keadaan bilik mereka macam tak mengizinkan aku nak menyewa bilik tu..dan nasib baik la jugak aku tak bayar deposit tadi..even aku cakap dah setuju nak duduk..

Sedih teman nengoknye..harga dia yang 160 tu tak berapa nak berbaloi la..kalau ikutkan ada je yang bawah 160 tapi orang tu tak angkat call and ada yang dah full..mungkin aku terlambat..tadi pun ada rumah sewa tu call bagi tahu ada yang tak confirm lagi nak sewa or tak..tapi masa dah suntuk aku nak jawapan segera..ingat nanti nak try call balik..aku 1 je masalah tak nak duduk kolej is activities kolej..kolej kena bayar tapi still kena follow aktiviti macam masa diploma tu..kalau dekat uitm bandaraya melaka bayar tapi tak payah pergi aktiviti pun..seronok sungguh!!

"Hebak = hebat" tak aku buat karangan??confirm boleh dapat A untuk perenggan terbanyak..kalau segi tatabahasa dan pemahaman penanda kertas aku mesti koyakkan terus aku punya karangan.hahah..udah2 le tu mengarut..sampai sini jela aku menaip...insyaAllah aku update entry lagi ye..aape yang aku inginkan keserabutan aku akan hilang secepat mungkin..hummm..




Friday, July 27, 2012

Have been TERMINATED!!

Assalamualaikum...

ye!!ye!!almost 2 month i didnt update my lovey dovey blog..maapkn sye krn slme 2 bln tu tiada mood ke arah blog..n mse cti sem pn hnye menternak lemak di rumah..ALHAMDULILLAH...aku sdg mnjd senior yg baik..setakat ni ok la xde yg complain lg.heee..ko mne tau xde org complain...memandai je xabis2..tgk sbb dh lme sgt xupdate mule la mcm2 nk bebel kat cni...ssh la mcm ni...apekn dye kat cni je yg aku dpt bebel..klu xkat cni kwn2 si mkck shidot n si ruqruq ru je la yg dgr aku bebel..actually ade la dlm 2 post aku tgglkn dlm draft sbb diselubungi rse malas tahap xtau lah..whatever..

aku dh pn msuk thn terakhir dan jge sem terakhir..dan aku xtau ape yg akn jd lps ni..mgkin smbg deg dan mgkin tdk..mcm biase la kte rncg tp ALLAH itu lg tahu drpd kte sndri..ape yg plg aku tkt aku dpt deg kat tmpt yg jauh..aku mmg xnk..YA ALLAH JAUHKANLAH..lg sekali aku melalut..wei ape yg dh terminated ni??sile jwb cik mim..utk mengetahui lbh lanjut sile cri perbezaan antara 2 gmbr tersebut..jom..jom..jom..xpe arini aku wat entry pndek punye..XBEK TIPU2 BLN POSE NI...



success or fail???adakah anda memahami??klu xfhm xtau la nk ckp pe..yg slow learner cm aku xpe..bley dimaafkan tp jgn smpi xfhm k..guro2..alololo..tomey2 ye..stop!!SAYONARA MAXIS BROADBAND..sbbnyerrr...sgt membantutkn aku utk wat kje tnpa brodbnd..padahal nk online..poyolah cik mim..cte nye bemula apabila pkck maxis bb ni wat hal plak..die dh connected n kaler LED die mmg biru cair..haa..tu dh cntik dh..ble dh biru cair tu bemakne akn laju la kn..tp xbley nk surf pape pun even kaler die biru cair..bnde ni jd hmpir 2 mggu gak la..n smpi la skrg ni haa..

and before ni xpna la jd seteruk ni..bnde ni bkn jd kat aku sorg tp sume kwn aku yg pakai maxis bb..temasuk la rumate aku..aku pna try kol center tp temporary not available..then rumate aku dh g maxs tu tp bkn centre die laa..die seboleh2nye menidakkan sesuatu yg telah nyata dan terbukti..kate dh over limit lah ape lah...bla..bla..bla..dan blaaaaaa...klu over limit xkn la kami2 sume ni xbley pakai..n die soh rumate aku tu g maxis centre..tp aku rse even dorg bkn centre aku rse dorg ade responsibility utk tnye kn pd maxs centre tu terus..xslhkn n aku rse itu pn kje dorg gak and lebih mudah kalau dorg terus communicate dgn centre..then bru la customer akn jd cmni...(^_^)...xteringin ke nk tgk muke ktrg cmtu..heee..tp biase la..kte anggap je la manusia mmg ade kekurangan..sme la jugak org yg tgh taip ni..

then dlm seminggu lbh kitrg tggu bru la bley gune blik...bru nk sodap2 berlaman sosial dlm 2 3 ari jd blik bnde yg sme..and semggu lg tebuang..aku wat keputusan utk membunuh...emmm..mcm kasar sgt je bunyi nye..emm..ape ea pekataan yg sesuai??hahh!!!aku cabut nyawa die lah..haa..boleh2..=P..so aku decide nk gune P1 bb plak..aku hope xde mslh cmni lg..jgn smpi aku jd anti bb plak lps ni sdh...aku sbnrnye bkn jenis suke tukar2 something yg aku dh lame gune..kire mcm kisah maxis bb ni la..aku syg sbnrnye...if kwn2 aku tnye aku nk bli bb mane aku msti promote maxis bb..tp aku dh fedup klu bnde yg sme jd blik..mslhnye lme sgt dorg amek tndakan utk betulkan ape yg ptt..cstomer dh complain tp xde pun yg try nk improve service..

so ape yg aku dpt katekan ialah..wooo...skema sungguh!!aku ade perutusan terakhir utk kau wahai maxis bb yg ku kasihi..dgrkn lah..

"WAHAI MAXIS BB YG AKU SAYANGI SEPENUH JIWA DAN RAGA..APE YG AKU LAKUKAN SUME NI UTK KEBAIKAN KAU..AKU XMAMPU MELIHAT NYAWA KAU DIREMBAT..KEJAP HIDUP KEJAP MATI DAN KEJAP SEMPUT..JLN TERBAIK BIAR AKU CABUT NYAWA KAU TERUS..XPAYAH LG DAH KAU NK MERASA SAAT2 HIDUP DAN MATI MENGEJUT...ITULAH BUKTI AKU SYG KAT KAU..AKU NK UCAPKAN TRILLION TRIME KASIH KAT KAU KRN HAMPIR 2 THN LBH KAU BERJASA KPD AKU UTK MEMENUHI KEPERLUAN DAN KEHENDAK KU..JASA MU TETAP KU KENANG!!BERSEMADILAH KAU DI DUNIA YG AKU SNDIRI XTAU KAT MANE ASAL KAU..OK BYE!!"

"HAI AWK..SLMT BEKENALAN P1 BB!!"..

~tamat~


Wednesday, April 4, 2012

Further or Not??

Assalamualaikum...

oit..oit...heee..please guys dont be mad!!so so sorry coz itz too long not updating new entry..
same statement..ooo..shut up...
since when u learn that "shut up" huh??!!well..since update this entry laa..aiyak!!=P..IM IN DILEMMA!!love triangle???with who???when??please syamim please dont be over act..pleaseeeee..im begging u..hey..im just typing oke...nor either talking or speaking...same meaning!!talking to myself...who else i wanna talk to??everyone is entertain with their dreams right now..me??forever alone..hahaha..lari topik la ko..the thing is...errr..errmmmm...aaahhhh....

"SHOULD I FURTHER MY STUDIES IN DEGREE OR NOT??"

can u answer for me??i wanna asking u 1 more question...

"IT IS NEEDS OR REQUIREMENTS????"

certain people think they must further in degree bcoz they have too, maybe someone forcing or maybe they love it..perhaps for the future and perhaps for suke-suke...what im saying??ignore it!!most people out there further coz looking for a high salaries..i didnt say all..i said MOST...
n bla bla blaaa...i knew we shouldnt stop when it was about getting knowledge that assist us to become a better person someday....bak kate pepatah 

"belajar biarlah sampai ke negara China"

am i correct??assume it as correct ok??heee...why China??not Malaysia??yeahhh..cant be denied Chinese people always far ahead....im at home for 3 days actually n have finish for part 5...my best friend mkck shida have finish her diploma in banking n start to apply jobs..gud luck dear..she had applied for her degree program in islamic banking n human resource i think..so what about me??just wait n see the result that can make me kill...anything could happen to my result..~.~..worrying!!please result..dont stop my heart..i dont wanna get heart attack..

hey talk about my dilemma..not the other topic oke..before this i've met this auntie at KLSentral n have conversation about degree in library science in my previous entry n now i didnt know what should i choose..either library science or mass comm in publishing..or maybe just apply for a jobs after my final sem in diploma of information management..please dont be confused my diploma with information technology because we are totally different..information management only basic of the IT...my parents didnt force me to further my studies..they thought maybe its good for me looking for a jobs after diploma bcoz im the last child which dont have heavy responsibility..my mom said..

"kamu kne keje cpt2 sbb kamu ni byk pakai duit.."

hahhaha..so silly!!!
in previous i thought i will choose library science but sejak kebelakangan ni i thought i wanna choose publishing..the reasons??

"I LOVE ART...N LOVE IN DESIGNING MAGAZINE OR BOOKS!!"

 this is my assignment in part 5 for electronic publishing subject..we are required to make a newsletter about anything..randomly..n my lecturer pn hazila really sporting with us..i like her subject..
 the other assignment to make a poster..i knew this poster isn't good enough to be proud right??lot of things i  had learned from this subject..i hope i can improve my skills in using photoshop, illustrator n indesign..this poster i think the color its too dark n something wrong..both of the assignment is for individual assignments...
 i've asked someone that got an experiences in mass comm publishing..i add her as friend..i asked her about her studies on that program n it sounds interesting..too many question i asked her..seriously..n she older than me n really kind n friendly person..her name is nadia alias n now she working as graphic designer at cosmetic product company..while further master in media..you can visit her work blog where she publish her work in the entry..i very very thanks to her even she is a busy person she still reply my pm..plus i had sent a picture of my final project that done by me n other members.. the theme is to make a newsletter 
also n we has chosen about air asia magazine..

but i'd showed her my part only....hehehe...she said i got a "mata seni"..i didnt know either she only wanna care about my feelings or what but thanks for the compliment nadia..i really appreciate it with flying colors u know!!hahaha...oh god!!nadia have explained to me about the subjects in the program deeply..she told they need to make a magazines 100 pages or something..writing..designing magazines layout..that inspired me too!!she gave some advice too..she also said in the interview session i should bring my work n show to the interviewer..

start from this electronic subject i realized that should i take graphic design if i love to make it..hummm..i dont have any decision yet..anyone could tell me??anyone??anyone??both list of my chosen program got their own risks ...because for library science i just going through n follow the flow..the risks is it is good or not when you are just followed the flow???n for the mass comm publishing was my interest which have a risks to compete by others IPTA or IPTS,need a lot of money..besides, it takes 3 years to complete my degree...u know....when we change the courses we must start from the 1st sem..if not, only 2 to 2 and a half years to finish our degree...if 3 years i thought its too long..what always keep in my mind is if 3 years how long i need a time for a job..on my age of 25 maybe i can start to find a job...too old lahhhh!!!HELPPPP MEEEEE!!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...