Sunday, February 27, 2011

Mengape sikap mrk begtu???

Assalamualaikum....

pe kabo korg???ekceli mud arini kurg tok becerite coz pnat pn xilang lg...
aku bru smpi dr shah alm ke sgmt ni dlm kul 3 lbey...
bru setgh jam la smpi...nk snym pn dh xmampu ni...
aku blik umh ari jum ari tu...then arini bru blik...klu ikt kn ati yg d hasut "makhluk yg bertnduk" 2...nk je aku skip claz sok...
tp xley aku ade asgmt yg kne settlekn...
xkn aku nk soh grup member yg len wat...xbek kte seng2 org len plak yg sush2..kne la ade teamwork...APE YG PNTG KEJE SAME!!!...
trademark wonderpet gtu la....lgpun aku xpna skip claz juz laz sem
aku dpt mc 2 ari coz dmam...kpd kak atul yg sudi mengetag sye pasal contez 2..insyaAllah mim akn cbe reply blik...lmbt ckit...

aku klu bley nk je tdo skunk ni..tp ati dok geram ngn hamba Allah ni.....ape yg aku ley ckp SABOOORRR je la....tok this entry aku xde nk upload pic...xde bnde nk d upload...
slagi aku xckp ape yg aku nk kte slagi tu la aku xdpt nk lelapkn mte yg kuyu ni...better aku proceed...

as usual nk blik sgmt aku konpem2 nek bus...aritu ade gak pancing incik balong soh antakn
tp jwpn yg dpt "tnye r mk"...
pn emk xjwb pn aku dh tau jwpn nye pe...jauhla...dwet myk la....balong ngntuk la...
dh suratan takdir yg menentukn...then kul 9.15 pg td parents aku
anta kat station bus 17 nun....
smpi la kul 9.40 cmtu la...bus smpi...wlpn tketnye kul 9.30...
xpe2...aku dh fhm dh manusia2 kat dunia ni gtu la kn...

sbg ank salam la incik abh n pn emk...nek bus trus...ngn ase gumbira d sanubari aku....dpt bus yg lbey baek!!!epy sguh!!seblah 1 seat seblah 2 seat...
aku dpt yg 2 seat......lg bez ble ekon kuat..ngn ase bgga nye aku menghalakan ekon 2 kat jasad aku ni haa...ckup2 la aku dh ase 3 kali nek bus yg ade tmpt ekon
tp xkuar kn ekon...bek ko cbut je la...ade skali tu smpi 2 kali 2ka bus coz ekon xfunction...laz2 dr soromban smpi ke u la aku besauna...
klu ley kurus bejam2 pn aku sgup...
ayt budget btul....
aku dok ngn pmpn...syukur la dpt dok ngn pmpn...

dlm sengah jam o 20 min cmtu....ngn ase xmalunye minah ni sdap2 agkat tgn die yg telbey pnjg tu tutup ekon yg mmg khas tok aku sorg...lu apehal pmpn....aku yg ngah syiokk dok
tdo ase nk bg tumbukan padu je....seyes aku hlg sbr ngn org cmni..
if lu sjuk lu tutp je la ekon kat ats kpale lu
tgn 2 gatal sgt nk tutup org nye ekon....jgn nk selfish sgt la weiii!!.....
lu sjuk lu cri la inisiatif len cmne nk ilg kn sjuk...lu pk la sndri....
aku tau ko jenis org yg slumber xpn org yg xde prasaan....

tp yg plg aku xsgke ko wat....xkn smpi mkck dpan ko pnye ekon pn ko nk tutp???
npe ko kuang ajo sgt ni???
aku xfhm btul ngn spesis yg cm ko ni...
awk tu pmpn...slumber2 gak....tp xkn kat org tua pn ko nk wat sme cm ko wat kat aku...ko dh tutp then mkck 2 bka blik..then ko tutp blik...
ko x sian ke kat mck tu???aku bkn la nk ckp aku bek sgt....at least seumo idup aku parents aku xpna ajr wat cmtu....
if ko brani sgt nk tutp ekon org ape kte ko brani kn dri tnye mkck kat dpn nun cmni....

"maaf mkck...sye nk mtk mkck tutp ekon mkck bley??ttp ckit pn
xpe la...sye sjuk la mkck...maaf ye..."

xkn bnde cmtu pn ko xley nk wat...
ko mmg jens yg xske tnye ke ape???brani ttp ekon org tp xbrani nk besuare....bley jln la...
tau la lu dh smpi dlu drpd kitorg...tp jgn smpi xrespect org len n selfish...tepulg la
pd mkck 2 nk accept lu nye request o x...
aku n mkck 2 byr dwet tmbg so lu xde hak nk ttp2 ekon org yekkk!!!
melainkn bus tu ko byr sorg xpn family ko punye...ACCEPTED....!!

yg betmbh2 aku xsgke ko 1 campus ngn aku plak 2...adoooyyyaaiii!!!come on la...ko bljr tggi2 tiade gune nye klu ko xpndi
mainkn pranan
akal yg tuhan bg kat ko smte2 xtahan sjuk punye pasal....arini aku mmg skt hempedu...
slalunye dh msk bus dlm sengah jam 2 aku dh tdo nyenyak bak baby
yg sdg tdo d buaian tau x...

d sbbkn rse mrh yg menusuk kalbu aku xley tdo...smpi2 je stesen bus soromban 2 haa..
ade plak bangla ni msk dlm bus bg plekat yg ade bacaan ayt tu..kecik je....
aku amek la...aku mmg pk die nk mtk derma...tp xsempat aku nk kuarkn dwet die dh g blakg bg kat org len...
aku msuk kn la sticker tu kat dlm beg...

mat bangla ni dtg dr blkg trus mtk rm10....
rm10 tu aku ley g bli sticker yg lg bsar drpd 2 then tampal kat blik...
aku ngn ase musykil aku trus tnye....

"ni derma ke ape??

aku bg la rm3...Ya Allah...ko ampunkn la dosa aku....aku jd xikhlas nk derma kat org 2...wlpn aku dh bg rm3...
slame aku bljr 6 thn...g skola agama xpna ade ustz o ustzh yg ajr aku derma 2
msti bg brape hengget yg pemintak derma 2 nk...
korg fhm kn...
aku tau korg sume pndi2...derma adlh seikhlas ati..bkn d pakse tok bg bape yg pemintak derma tu mtk..
knp org2 skrg mcm ni..???2 bkn lg derma...tp ats dsr d pkse...

aku pna kena dlu mse aku dok lepak sorg2 kat tsik dpn kmplex pkns lpas
blik kje..sje nk merehatkn bdn jap..ade lg sorg mamat ni dtg dr bumi mne ntah tp asenye die bkn bangla...die xfhm pn ckp mlayu...then die ade la bg surah yasin
asenye...ke ayt seribu dinar...tp yg jens leminate...kecik gak btul ke aku eja ni???blasah la...klu slh korg btul kn ea...
aku xingt la die ckp english kot...dh lpe la kwn...
die bg aku bnde tu then die kte derma seikhlas ati...
aku bka la wallet..tgk2 aku juz ade singgit je...aku pk...

"eh,cmne aku nk blik ni??dwet tmbg bus xde lgsg ni...emm..bg je la
tgu je la abh blik kul 5.30 nti..."

sdgkn mse tu dlm kul 3 lbey kot...ni cte thn 2009....mmg xla aku nk ingt btul2 detail kn...
aku bg singgit tu...tp mamat ni ley wat cm xpuas ati...
geram aku...ishh!!die mtk lbih...
aku ckp la...

"sye ade singgit je...sye dh xde dwet..."

aku siap tnjuk wallet aku kat die angpa tau...xpecye sgt kn...
nah..ko tgk la puas2....
aku pulgkn blik ayt tu kat die...coz mayb bnde tu mahal kot...lgpn yasin dh ade kat umh...dwet tu nk amek,amek la...but again aku xikhlas...
coz dorg memberikn hrge tok derma tu..
bg aku derma bkn mcm 2....aku mmg xfhm ngn dorg ni...ngn meletkkn hrge...tu dh slh...
finally!!aku dh nk abes cte ni...nti
aku bebel byk2 korg plak boring...

moral of d story : kte jgn selfish n plis respect org len....ade mulut tnye..jgn wat ske2 ati...ble angpa dok wat ske2 ati org pn skit2 ati...kpd yg meminta derma...xslh korg wat kje baik tu...n 2 pn dh kje korg..aku fhm...n Allah ske....insyaAllah...tp tlg la jgn la letakkn hrge ble nk mtk derma kat org...nti org jd xikhlas nk derma...ni juz my opinion...aku hrp bnde ni xjd lg kat aku o sape2 pn....insyaAllah...aku tau manusia tu xperfect temsuk dri aku sndri...aku mtk maaf if ape yg aku ckp ni slh o teksr....oke...??





No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...