Tuesday, March 6, 2012

Aku penat...Gua Tempurung

Assalamualaikum...

hai guys!!this entry mmg dh lame sgt aku wat pekasam...letk dlm draft..
nk update tp xberupdate2..hehehe..
alaa..xde org ksh pun ko update ke x...xpela..aku pasrah..."redha tu ikhlas..pasrah tu menyerah..."
bak kte OMBAK RINDU...apedehal ombak rindu...ctenye cm x logik je aku rse...tergelak2 aku tgk..hahahha..seyes pelik klu ade yg menangis tgk cte tu...maap..terjujur di ctu..=P..
cte ni kre mcm cte lagenda budak setan gak la..berangan2..bergumbira2 kat tepi pantai..tersengih2 menandakan happy yg x terhingga..adoyai..ingt realiti mcm 2 ke??
ape yg emo sgt ni....the real topic is aku ade g gua tempurung kelapa..means gua tempurung kat Gopeng, Perak yg mmg la dekat ngn kampung aku kat ipoh nun...
alaa..gua ni bley nmpk kat highway tu..cntik dan tersergam indah je..Subhanallah...=)..
mcm gmbr yg kat ats ni  la klu tgk sr highway..maybe amek mse dlm 30-45 min from ipoh,ipoh,ipoh mali..ipoh mali..=P..
as usual la aku g ngn sepupu2...ade balong,epi,azim,abg farid,asyraf n pompuan aku n ila jela..sepatutnye pikah n afiq ikut..tp xtau la npe x jd..ayah chik n mkck xbg g kot..sis aku xikut plak coz mse tu die lum blik lg..ade kat melaka..kitrg g cni mse ari sabtu bln 11 2011 sebelum hari raya aidiladha...
xley bla kn??hahaha..rsenye ni plan incik balong..die tu mmg ske pilih date pelik2..puan emk bising gak la kan..huhu..
u can choose tour yg mne korg nk...korg bley tgk kat gmbr ats tu haa..xyah nk dongak sgt la yek..
drpd tour yg biasa2 hingga la tour yg palinggggg mencabar...
disbbkn  kami2 ni hebak2 belaka maka telah memilih the grand tour...nk tau ke mencabar ke x mencabar rajin la membaca blog yg ternyata bosan ni..before korg nk msuk tlg prepare brg2 tersebut :

  • torch light - utk ketuk2 batu kat dlm tu supaya xkena kepala kome
  • kasut sport - supaya kaki xmerekah
  • gam gajah - utk tampal tapak kasut yg tercabut (tergelak aku ble ingt blik kasut ila..hakhakhak..!!)
  • unwaterproof camera - utk jahanamkn kamera kome
aku sarankan xyah la bw kamera lg2 DSLR yg besar gedabak tu..xpasal2 nti kome menangis xberlagu..maybe yg dpt tgkap gmbr tu pki waterproof camera...xyah la riso klu kne air sekali pun..even korg rse korg bw kamera then angkat tggi2 pun xyah bw lagi baiklah...seng cte..mmg korg xkn dpt lari drpd basah..

utk bln tu byk berlaku nye hujan turun...wei!!ko pakai ayt ape ni hah??!!
maap..maap..means mse tu musim hujan..jgn jauh menyimpang ea..so kitrg kne msuk dr kwsn air ke kawsn kering..kwsn air tu drpd bwh la...drpd kwsn sungai dlm gua ni..ade paham??kwsn kering kne naik tangga yg tggi terjankau tu haa..gmbr ats tu adalah rupe2 batu yg ada dlm sne..
ayt cam skema je..=.='..make sure your head ada pada paras yg septtnye k??=P
utk permulaan msuk still bley berdiri lg...
and then dh smpi suku gua korg dh start kne jln mcm itik gembo2...aye kedek2 bilo tembok..owwhh..mmg xde kne mengena..sekali sekali kome dengor aku nyanyi idok salahnye..=p...mcm lah mamat2 tu..gmbr2 drpd atok google...abg aku nk bw msuk DSLR die tp mmg bernasib baiklah coz xbw..mcm ni korg nk bw kamera???lupekan je la niat murni korg tu..
haaa...moh cni moh..moh tgk kat manusia2 ni..dh smpi tgh2 korg kne merangkak mcm buaye..torch light korg yg xwaterproof tu mmg akn msuk air..tp Alhamdulillah torch light everyday incik abh tu selamat lg la even dh msuk air..hehehe..bak kte abg tour guide tu..

"torch light ni boley tp bley bela ikan la nti.."

barulah aku paham ape maksud tersirat abg tu..if klu xbw torch light ade jual kat kedai kat gua tempurung tu..kecik je kedai nye pun..torch light nye pun kecik la..dlm2 something..better korg pki torch light yg letk kat kepala tu..xyah la tgn korg dok kne pegang bnde alah tu..seng kome nk merangkak2..ye dok??
kitrg masuk dlm secara berkumpulan...dlm group maybe dlm 20 ke bwh yg akn msuk and dijaga sorg tour guide...truk x korg rse??aku rse sgt lah truk ye..korg bygkn sorg tour guide nk kne jage keselamatan lbh kurg 15 org utk mse 3 jam 30 min???korg ingt dlm ni semata2 merangkak2???TIDAK SAMA SEKALI!!..apesal ayat aku skema giler ni??-.-'..so kitrg dpt group dgn org cine...dorg baik2..=D..
ade amoi ni la yg amek gmbr kitrg gune kamera die..kamera digital waterproof letewww..dgr kate cine tu bley email kan gmbr2 kitrg kat abg farid..tp xtau la dh emailkn ke belum..
abg farid xckp pape..
dgn jln tanpa berliku aku amek la gambr2 ni dekat atok google..hehehehehe...lps dh merangkak..dugaan yg mmg amatlah berat bakal dihadapi utk org yg gemok mcm aku ni..lpas dh basah2 kne plak panjat2 batu yg mmg lah tggi dan besar..aku la org yg paling teruk nak naik..sedihnye lah sye..=.='
yg len sume seng je nak naik..ape yg aku nk bgtau please take note ok!!
mse nk panjat tu mmg xde tali keselamatan atau tempat korg nak bergayut..mmg kalau ajal aku dah sampai mmg aku dh x hidup lg..ade 2 tempat yg kitrg kne panjat...pihak gua tempurung septtnye lebih alert ttg keselamatan pelancong2 yang datang utk grand tour ni..
bile baju dah basah mase nak daki batu2 kat situ bahaya sgt2..LICIN!!!MENCIK TAU!!XKAN AMEK LG DAH GRAND TOUR!!
dlm keadaan terpkse terpksa la berpaut pd mreka2...smpi ade mse tu aku tergelincir n hampir msuk ke lubang maut...TAKUT TAU X!!aku rse cm malu gle...abg farid pesan..

"mim tgk org nye step ikut je...boley punye..."

abg farid time kasih dgn kate2 semangat tu..heeeee...abg aku msti xske aku ikut sbb byk songeh pastu merengek...die mne la ske bnde2 cmtu..aku bising bkn sbb aku ske2 nk bisg...tp aku tkut nk pnjat bnde tu..bahaya...xde tmpt nk berpaut..nk harap incik balong badan die keding...klu die yg pegang aku die yg patah riuk nanti sbb kegemukan yg melanda diriku ni...aku pun rase x yakin je..huhu..
aku bkn salahkan incik balong tapi diri sendiri yg amat "kurus"...
ALHAMDULILLAH AKU LPAS HALANGAN KEDUA NI....AKU INGT MATI JE MSE TU...T.T..amalan pn lum ckup lg..diri ni byk kekhilafannya..
ble sume dah sampai kat atas...abg tour guide tu sampi ckp kat aku..

"awk org pertama yg paling comot dan comey  sye pernah jumpa..."

malu di ctu!!T_T...mse g TAMAN NEGARA PAHANG tu...tgn aku terseliuh..abg tour guide tu pun ckp...

"awak org pertama yg sye bw sampai sakit2.."

cmtu la kot die ckp tp mmg aku org 1st la...sedih tau x..semuanya aku.. 
dh penat pnjt2 ktrg lepak kat gmbr ats ni..subhanallah..ctik sgt2..
klu bley nk lepak ctu lme2..hlgkn pent..air die paras buku lali je pn...heeee
after that ktrg kne menggelongsorkan dri kat cni haa...bapak curam gler kot drpd yg 1st..n aku rse kn ni adalah masa yang sesuai utk aku tarik dri drpd wat bnde ni..lg2 sbb fizikal yg debab ni wat aku give up..so regret u know..xdpt abiskan perjalanan..T.T..bkn sbb penat ke ape..pnat tu juz a normal thing ble kte wat bnde2 cmni..aku juz pk xnk sshkn org..sbb aku nti org len lmbt..
tp aku xsgka plak ila pn xnk wat gak bnde ni..so die ikt aku ikt laluan len..ktrg ikt laluan bertangga..aku nk tunjuk tangga tu teramatlah tinggi ye..
aku dh try tnye pkck google xde plak..ngade2 la pkck google ni..=P..xpe korg nk tau sgt korg g sndri abes cte kn..hehehe..eh lupe plak ade sorg laki cine ikt ktrg gak..hahahah..kelakar btul..die kte die dh xlarat nak wat..orgnye tggi tp bdn die berisi bkn gemuk..die pn xnak wat..so abg tour guide  tu kte klu xnk ikt bley ikt tangga tu..ktrg decide nk ikt jln len..then mse ktrg nk nek tgga dh cine laki tu panggil ktrg..die nk jalan sekali..
seyes mmg penat sgt2 nek tgga tu..tp aku rela drpd kne gelongsor...
knp aku rela coz sbb gmbr kat ats ni hah..KAU BERSYUKUR TERAMAT tau x..klu aku truskn perhaps aku akn tersgkut kat cni selama2nye..aku xnk jd tengkorak kat tmpt ni..NOOOO!!
sape nk tgg..drpd aku dtgkn mrh org len bek aku cari jln len..wei korg tau x sume kne lalu kat lubg kecik ni????utk petama kalinye mmg korg xtau..heeee..i didnt have enough confident inside me ok..startlah ktrg naik tgga2 tu..fuhhh!!xyah ckp la mengah die cmne..then aku, ila n n cine td duduk lepka kat tgga jap..
coz dh xlarat..take time for breath..
ktrg move on lps dh rehat jap..dlm jln2 tu dpt la tgk pemandangan gua..cntik, cntik dan cntik..n unik..ila ckp ade 1 laluan tu ade angin..jln punye jln jmpe la tmpt tu..n yg peliknye juz kat laluan tu je yg berangin cm ade lubg angin msuk tp xnmpk pn ade lubg..kuasa Allah kn..kat gua tempurung gak ade scene cicakman 2 dibuat..
so ktrg lepak jap kat tmpt angin tu bg keringkn peluh..best sgt..sjuk plak tu..=D..
xlama pn jap je lepak..
 
lpas dh penat2 hbskn perjalanan dlm gua akhirnye ktrg bejye kuar dgn selmt..
cm sesat je bunyinye..tp x ok..ktgr xsesat juz follow je tgga tu..so ktrg lepak kat anak sungai..ble korg kuar je dr gua korg akn nmpk ade ank sungai kat sebelah....aku jak ila turun mndi sungai...wahhh!!nikamtnye lkps penat2 ktrg duduk kat sungai..air sejuk..jernih..rndunye nk mdi sungai..tp air die pn paras buku lali gak..alaa..ok la tu nk hilgkn penat..bley plakkan ktrg bsuh2 stokin kat ctu..hahha..
dh lme sgt xmndi sungai..the best place ever to relax..
dlm 20-30 min yg len2 pn bru la kuar dr gua..join ktrg skali..then msg2 g bersihkn diri..Alhamdulillah mse kitrg g xhujan tp lps ktrg dh salin baju sume hujan turun..lebat gak la...nsb bek mse tu bkn dlm gua lg..wat nye mati lemas plak nti..jauhkan la..
esk2nye HARI RAYA AIDILADHA..1 bdn sakit2 tau x..

actually entry ni dh berbulan2 dlm draf...coz xcomplete lg..heee..bru arini dpt update..maap..maap..aku rse cm skema je entry ni..errr..xley nk watpe la kan..so klu korg nk dpt new experience korg g la..
bnde ni bez sbnrnye..aku pn ske..lg2 ble msuk sungai dlm gua..seronok gler...tp klu ade trip g cni ngn kwn2 aku xkn g coz ssh ckit..nti nk mtk tlg pn sshkn klu aku xbley nk pnjt ke ape ke..atleast mse ni incik balong ade..so bley berpaut kat die..yg len pn sedara2 rapat..so xksh sgt..hakhakhak..dh la..bye..

moral of the story :
  • pihak gua tempurung septtnye sediakan tali utk tourist berpaut..bhye lah xde bnde tu..dorg kne sdiakan topi keselamatan..watnye terhantuk kat batu2..sape nk tggung..dh la surat perjnjian ke ape ke..BAHAYA..BAHAYA...
  • dorg kne tgk gak berat bdn tourist means kne wat sesi tmbg bert la coz tourist xtau laluan die cmne dlm gua tu..xsgka plak smpi kne pnjt2 batu..bygkn korg kne bergntg kat abg tourguide yg sorg tu..die tu pn dh la kurus..wat nye tourist tu gemok cm aku x ke bley hilg nyawa..mmg Allah yg tntukn ajal maut tp kte kne berhati2 dlm sume perkara...tali utk nk pnjt batu tu pn xde...ish.ish,ishh...
  • be ready in every situation drpd segi fizikal n mental korg..bkn jd gile tau.=P




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...