Sunday, February 24, 2013

Tentang rasa....

ASSALAMUA'LAIKUM...

Uhuk!!uhuk!!uhuk!sgt berhabuk ye blog aku ni..nak buat mcm mne dh berbulan2 tak jenguk blog..tibe2 terasa kekok dan gugup nak menaip..sebenarnye mmg rindu juga nak pot pet pot pet..tapi tahap kemalasan bermaharajalela sejak masuknye sem 6 untuk diploma..tapi ALHAMDULILLAH aku panjatkan doa kpd ALLAH YANG MAHA BERKUASA..AKHIRNYE TAMAT JUGA DIPLOMA AKU DALAM PENGURUSAN MAKLUMAT...rasenye dalam bulan tujuh 2012 the last entry yang aku update kn..pasal berukban...faham2 sendiri la kome yek..

Actually terlalu banyak benda yang aku nk bebel..pasal sem akhir aku..situation for the last sem tu macam mana huru-haranya me and the gang nak siapkan assigment..perasaan bila dah habisnya diploma..pergh!!sape la yg tak legakan bila dapat tamatkan pembelajaran dan boleh berkonvokesyen katenye..terasa macam skema plak bait2 perkataan aku ni kan..cewah!!TAPI for this entry maybe im not gonna bebel2 pasal tu..maybe aku nak skip dulu..sebab entry kali ni melibatkan TENTANG RASA..

Amboiihh..tajuk entry bukan main lagi kan...nak tau tentang rasa yang macam mana kena la kome rajinkan diri baca even benda ni membosankan..sedar diri sungguh!!=P...ALHAMDULILLAH lg skali kpd ALLAH YANG MEMBERI REZEKI..lepas dah apply untuk sambung belajar peringkat degree and waiting for a few months to know the result have been accepted or not...ALHAMDULILLAH AKU DAPAT SAMBUNG BACHELOR IN LIBRARY SCIENCE DEKAT PUNCAK PERDANA..ALHAMDULILLAH JUGAK BILE AKU DAPAT DEKAT UITM PUNCAK PERDANA..doa parents and aku dah termakbul....macam2 perasaan yang timbul..

Rasa macam nak tergelak pun ada bila baca balik ayat2 cinta aku ni..hahahah...lepas tu dah macam karangan...masa sekolah dulu nak capai 3 perenggan pun ambil masa 1 jam nak fikir ayat itu ini..kenapa la idea tu tak kuar sebanyak aku tulis dalam blogkan..mungkin sebab tak payah nak kena tulis pakai tangan..tak payah pakai pensel..pensel ke pensil eja die??teruk bebeno dah teman ni nak eja pensel dalam bahasa melayu pun dah tak tahu..kena pergi sekolah balik le gamaknye..ye dak...hehehe..ni belum masuk lagi cerita pasal perasaan bila dah dapat degree tu..

aku terpaksa skip lagi demi kepentingan bersama..takpe2..jangan kome risokan aku akan cari masa jugak untuk ceritakan benda2 yang tertangguh...even takde pun orang nak baca blog ni..sedar diri kali kedua..hahaha..for your information aku ada seminggu je lagi nak duduk dekat rumah..poyo betul!padahal rumah aku nak ke uitm puncak perdana tu 30 minit je pun..bila dah seminggu je lagi nak start kuliah semua mula la tentang rasa atau bahasa mudahnye perasaan tak tentu hala tu datang menjengah..apa lahaaiii nak ikut ayat novel ni..lantak le..

Rasa dia macam tak nak sambung la...nak duduk rumah menternak lemak je..apa yang aku risaukan sekarang aku tak buat apa2 preparation pun untuk degree ni...takde beli barang2 bagai..tu takpe lagi la sebab bila2 pun aku boleh beli barang2 keperluan tapi benda2 penting yang patut aku settlekan...xsettle2 lagi..macam dokumen yang perlukan pengesahan daripada pegawai atasan...tak isi lagi maklumat2 peribadi untuk pendaftaran..medical check up...bayar yuran belum..benda ni semua melibatkan duit..actually im regret with my self sebab tak tahu berjimat..

Perempuan memang tak boleh dipisahkan dengan shopping...thats me!!!I admit i loveeeee shooppppinggg..kome tau jela kan bila dah shopping tak ingat dunia "aaatteee" = jadinye...duitnye habis kat situ je...pergi makan lagi..duit..tapi ada la sikit bayar benda lain jugak..aku rasa macam beban je pada parents bila nak sambung degree ni..abah pun dah bersara..humm..entahlah..nak cerita pasal perasaan lebih2 pun tak boleh...lagi2 dalam blog..hanya Allah je tempat mengadu rasa..dan close friends..

Ada masanya aku nak bekerja terus..boleh la tolong apa2 yang patutkan..tapi takut jugak kalau aku lupa diri atau jadi anak yang lebih mementingkan diri sendiri atau mungkin anak yang tak bertanggungjawab..siapa yang nak jadi macam tu kan..peringatan atau muhasabah diri tu penting supaya kita ingat kita manusia tak lari dari sifat buruk..itulah manusia..aku tak nak hanya pandai berkata2 tapi tak amalkan..contoh macam nak tolong parents tapi tak tolong apa2 pun..takut kalau termakan dengan kata2 sendiri...

Bukan senang nak cari duit dan simpan duit..zaman sekarang semua nak duit..tapi zaman dulu pun bukan la tak guna duit..cuma nilai duit sekarang dengan dulu beza sangat..kalau la gaji korang tu seribu kalau tak pandai nak simpan duit tu macam air sungai mengalir je...sebab tu Allah suruh kita bersyukur..kalau tak sampai bila2 tak pernah rasa cukup dengan apa yang kita ada..kalau pot pet bab duit memang takkan habis..rezeki tu Allah dah tulis..

Lepas tu aku bertambah serabut dengan masalah PTPTN ni..teman riso sangat dengan benda ni..beberapa hari lepas..tak bleh bla plak ayat ni.."beberapa hari lepas"?hahahahah..aku dah mohon semua dah isi butir2 apa yang patut lepas tu save..then the next day aku nak edit la butiran2 yang dah isi tu sebab ada maklumat parents yang aku tak tahu..bila dah sampai nak isi butiran kursus ada masalah..cukup bersabar aku dengan benda tu..bila nak pilih dekat bahagian nama program kos aku tak keluar2..banyak kali aku cuba..rase macam menagis pun ade and give up terus nak appy..

Tapi kalau takde PT habis la aku...nak beli buku, makan semua macam mana??sampai ke hari ni aku dok pikior macam mana nak buat...ingat hari isnin nak pergi settlekan yuran, buat medical check up, macam2 lagi la..nasib baik la tika ada..bley la temankan aku..pagi tadi tengok rumah sewa..tapi aku tak confirm lagi nak duduk situ or tak..sebabnya..agak terkejut la tengok suasana bilik tu..aku bukan memilih tapi sebab nama pun rumah sewa kan..tapi keadaan bilik mereka macam tak mengizinkan aku nak menyewa bilik tu..dan nasib baik la jugak aku tak bayar deposit tadi..even aku cakap dah setuju nak duduk..

Sedih teman nengoknye..harga dia yang 160 tu tak berapa nak berbaloi la..kalau ikutkan ada je yang bawah 160 tapi orang tu tak angkat call and ada yang dah full..mungkin aku terlambat..tadi pun ada rumah sewa tu call bagi tahu ada yang tak confirm lagi nak sewa or tak..tapi masa dah suntuk aku nak jawapan segera..ingat nanti nak try call balik..aku 1 je masalah tak nak duduk kolej is activities kolej..kolej kena bayar tapi still kena follow aktiviti macam masa diploma tu..kalau dekat uitm bandaraya melaka bayar tapi tak payah pergi aktiviti pun..seronok sungguh!!

"Hebak = hebat" tak aku buat karangan??confirm boleh dapat A untuk perenggan terbanyak..kalau segi tatabahasa dan pemahaman penanda kertas aku mesti koyakkan terus aku punya karangan.hahah..udah2 le tu mengarut..sampai sini jela aku menaip...insyaAllah aku update entry lagi ye..aape yang aku inginkan keserabutan aku akan hilang secepat mungkin..hummm..




No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...