Friday, April 26, 2013

Perginya BUBBLE dan BLUP BLUP

ASSALAMUALAIKUM...

Agak susah untuk aku mulakan entry kali ni..dan tak tahu macam mana nak cerita dan mulakan cerita..terasa susah sangat..apa yang awak2 semua boleh anggap bila tengok tajuk aku kali ni..??hummm..apa yang dapat aku rasakan sekarang ni adalah rasa kecewa dengan diri sendiri sebab tak menjadi orang yang lebih bertanggungjawab dengan haiwan perliharaan sendiri..Berat sungguh rasanya nak menaip entry kali ni..Biarlah aku ceritakan detik perkenalan antara aku, bubble dan blup blup..

Masa part 2 waktu diploma ada seorang kakak ni yang sangat la rajin membela binatang,,aku panggil dia dengan nama kak fira..Akak ni baik dan seorang yang sangat sayang dengan binatang...Kak fira ni ada macam2 binatang yang dia bela contohnya rabit, hamster dan banyak lagi la...dia senior masa diploma kat UITM Segamat dulu..tapi tak sama kos..Dia budak Business..panjang juga la entry ni nanti kalau nak cerita daripada mulakan...Kak Fira selalu bawa hamster die ke mana2 je..bayangkan die boleh bawa hamster tu dalam train..Lepas tu bela hamster tu dekat dalam kolej..

korang tahu la kan kat kolej sepatutnya tak boleh bawa binatang peliharaan..Tapi bolehkan je...Lagipun hamster tu kecil dan senang nak bela..so tak ada masalah kalau kita pandai jaga and pandai sorok..aku tak ingat la nama hamster kak fira apa..Seriously..Sory kak Fira..Kak Fira ada juga datang bilik sambil bawa hamster tu..Aku la orang yang paling excited nak main dengan dengan hamster dia..Rindunya la dengan hamster Kak Fira dengan Kak Fira sekali,,Tapi hamster tu dah tak ada dah..Rasanya sebab sakit tua..Dalam 2 tahun juga Kak Fira bela dia...mesti sedihkan..Kak Fira memang pandai jaga hamster dia sebab hamster tu gemuk!!Bulu dia cantik je..bersih..Tak tipu..Timah besar dengan aku la suka main..

Bila tengok Kak Fira ni bela hamster dan aku pun suka main dengan hamster dia perasaan nak bela hamster tu timbul...Dah lama2 tu Kak Fira kata hamster dia ada yang dah beranak...Kak Fira tanya aku nak ke tak...Semestinya la jawapan aku nak..Rasa macam tak percaya bila Kak Fira kata dia bagi je hamster tu..One day Kak Fira bawa hamster yang dah lahir dalam 2 bulan macam tu kot dalam kolej...Aku minta tolong Kak Fira belikan makanan dan bekas hamster tu sekali sebab ni adalah kali pertama aku nak bela hamster..sebelum ni ada bela ikan laga..2 kali juga la bela..tapi akhirnya mati..kita pun tahu setiap yang hidup pasti akan mati..Sanggup Kak Fira belikan bekas siap dengan makanan sekali..Terima kasih kak..

Akhirnya bertemu juga antara aku dan bubble!!Wah...rasa macam tak sangka dapat bela..Kalau aku ada apa2 masalah or nak tahu tip2 nak jaga hamster aku banyak tanya kat Kak Fira la..Bubble ni anak kepada Kak Fira punya hamster  yang dah mati tu..Kenapa la aku boleh tak ingat nama dia apa..humm...korang nak tengok bubble tu macam mana..??


Haa..tu la bubble!!comelkan..masa ni dia kecil lagi..kira dalam pertengahan tahun dalam 3 tahun aku diploma..Masa first aku bela dia nama dia bukan bubble tapi bumblebee..Sebabnya aku suka tengok cerita transformers yang robot color kuning and hitam tu..cantik..konon macam nama tu comel la..Tapi sebab aku rasa macam susah nak panggil jadilah bubble..Masa aku dapat bubble ni bulan 10 tahun 2010..So aku bela bubble dalam kolej..Tapi roomates aku Nad takut hamster so aku kena jaga la supaya dia tak terlepas..Aina dia takut juga tapi still boleh la gosok2 bubble tapi aku kena pegang la..kadang2 tu saja aku suruh Aina cuba pegang betul2 dia tak nak..kelakar je bila teringat balik...miss those moments..

Masa part 2 aku jaga bubble sebaik2nya..bagi makan ikut masa..bersihkan cage dia seminggu sekali..Rasa macam rajin sangat je...Aku nak try jadikan bubble gemuk macam ayah dia..Kalau aku free aku siap kopek kan kuaci then bagi dekat bubble and dia grab kuaci tu..COMEL SANGAT!!Suka tengok tangan dia yang kecik cik nonet tu..Kadang2 ada juga aku picit2 tangan dia..hahaha..geram punya pasalkan..Kak Fira kata hamster kalau dia gemuk sangat  pun susah juga sebab nanti dia suka menggigit..Bila cakap pasal gigit aku pernah kena gigit dengan hamster anak penjaga aku..Sejak daripada tu aku tak berani nak pegang hamster..Tapi aku rasa hamster dia pelik sebab bulu die kerinting yang berombak2 tu..Aku tak pernah jumpa hamster macam tu..Tu lah 1st and last aku jumpa hamster macam tu..

Tapi hamster tu dah escape dari cage dia..so hilang macam tu je..aku kena gigit masa kecil2 dulu..Tapi bila Kak Fira bela hamster aku pun teringin nak bela sebab ayah bubble baik dan tak takut dengan orang..Kak Fira pernah juga kena gigit dengan hamster tu sampai berdarah tapi maybe sebab dia dah biasakan so benda tu small matter..Aku pun takut juga nak pegang bila dia dah start nak menggigit ni..Tapi hamster ni dia tak boleh bertemu jantan dengan jantan nanti dia bergaduh..korang jangan la pegang masa dia tengah bergaduh dengan jantan lain sebab nanti korang pun boleh terluka jari kena gigit..Dulu Kak Fira ada bawa ayah bubble datang bilik aku tapi bila dia terbau bau bubble terus dia gigit jari Kak Fira..korang jangan la sekali2 pegang hamster jantan yang lain bila nak pegang hamster korang..confirm kena gigit sebab tangan korang ada bau hamster lain..take note!!


Bila dah naik semester baru aku dah tak bawa bubble dekat kolej lagi sebab mak tak bagi takut orang lain tak selesa..Aku terpaksa la ikut..So aku tinggalkan bubble dekat rumah dan masa tu dah jadi abah punya tugas tolong jagakan..abah memang rajin jaga binatang sebab dia jenis cepat kesian..selalunya dia yang akan ingatkan aku dah bagi bubble makan ke belum..Kucing dekat rumah pun abah yang selalu bagi makan..Bila tak bawa bubble dekat kolej rasa macam tak seronok..atleast kalau dia ada dia boleh la temankan aku stay up..Ya Allah teringat sangat bila waktu malam semua orang dah tidur mula la dia jalankan aktiviti exercise dengan roda tu..korang tahukan hamster suka main roda tu..Waktu aktif bubble waktu malam..maybe sebab suka exercise sebab tu la tak gemuk2..Kalau balik rumah mesti cari bubble dan pegang dia..

Naik semester 4 ke 5 aku tak ingat balong belikan hamster betina yang tak peramah..aku tak berapa berkenan sebab dia penakut dan suka buat bunyi marah kalau orang nak pegang dia..abah pun tak suka sangat sebab dia suka gigit so susah la bila nak cuci cage..nama dia blup blup..dapat nama pun daripada abang aku sebab apa entah dia sebut perkataan "blup blup"..before that nama dia lain tapi aku tak ingat apa..asyik lupa je..Sejak daripada adanya blup blup aku jarang main dengan bubble..Seronok memang la seronok sebab bubble ada teman main tapi aku jadi tak berani nak masukkan tangan dalam cage takut blup blup gigit..aku kalau nak ambil bubble dalam cage pun kena cepat2..kalau nak keluarkan blup blup kena pakai sarung tangan..haa..suba bayangkan blup blup tu garang dia macam mana..sedangkan abah pun tak berani nak pegang dia..

Then bila dah ada dua ekor bau air kencing dia makin kuat so mak tak bagi letak dalam rumah lagi..Dah letak makin jarang la aku main dengan bubble..bukan aku tak berterima kasih dekat balong sebenarnya aku pun tak sangka dia belikan..Yang kelakarnya dia beli warna yang sama..hadoooiii balong ni...hahaha..kalau dah lelaki tu lelaki juga..Terima kasih balong belikan..=)..Sometime aku lupa nak bagi makan tapi makanan macam lebihan semalam tu ada lagi la..tak pun kuaci yang ada lagi tu..Aku pun dah tak tolong kopekkan kuaci lagi..Aku bukan tuan yang baik..kesian bubble and blup blup..Badan bubble dah mula gatal2..bulu dah gugur..humm..Serba salahnya rasa sampai bubble jadi macam tu..One day tu balong pergi tengok bubble and blup blup tapi tengok2 blup blup dah tak ada..rupanya pintu cage dah terbuka..Tak tahu la mati atau hidup lagi..Tuhan je yang Maha Mengetahui..cuma aku terkejut bila bubble tak keluar dari cage sedangkan dia ada peluang tu..aku tak ada gambar blup blup..BLUP BLUP DAH HILANG..


Dan kelmarin (24/4/2013) BUBBLE DAH PERGI BUAT SELAMA2NYA..Baru la aku terasa kehilangan..Perasaan aku dipenuhi dengan perasaan serba salah dan berdosa sebab aku selalu biarkan dia sorang2..Sometime lupa bagi makan..sebab bubble dia tak akan makan sampai habis mesti dia akan makanan dalam mulut dia..So aku selalu setkan minda aku yang makanan dia mesti ada dalam mulut tak pun celah2 serbuk kayu sebab dia suka simpan makanan..Aku rasa macam tak menghargai bubble..Dulu dia la yang menggembirakan aku..temankan aku stay up..Aku geram sangat dengan semut dengan nyamuk sebab dorang suka pergi dekat cage bubble..Sedih aku tengok..Aku menyesal sebab buat bubble macam tu..Lepas ni aku dah tak akan bela hamster lagi..Aku tak nak nasib hamster lain jadi macam bubble..lagi2 kalau dapat tuan macam aku..humm..BUBBLE MAAFKAN AKU TAK JAGA KAU DENGAN BAIK..='(



BUBBLE DALAM KENANGAN
(OKTOBER 2010 - 24 APRIL 2013)


Monday, April 22, 2013

New Journey as Bachelor Student

ASSALAMUALAIKUM...

Well..i dont know how to start my new entry..actually i wanna tell u about my final sem as diploma student..tapi nak postpone lagi..maaf2..tak boleh nak buat apa la..next time maybe..am i correct "diploma" in english is diploma too??hehehe..im not sure..belasah je la..hikhikhik..correct me please if im wrong ok??im at home right now..ALHAMDULILLAH..feel relieve because Allah dah makbulkan my doa..OH MY ENGLISH!!

tiba2 otak kosong kosong kosong ong ong..what i want to say actually..blank!!niat nak update dah ada tapi rasa kemalasan melanda dijiwa tu sungguh tinggi ya..macam nak speaking tapi terasa tak ada mood plak..cerita ni pun dah lama tapi dah jadi KIV..cewah!!merapu tak habis2 la ko ni..!!mata dah mengantuk tapi takpe la aku cube tahan selagi mampu..chaiyok!!chaiyok..

sekarang dah hampir 2 minggu aku kat UITM PUNCAK PERDANA..sepanjang 2 minggu ni macam2 rasa yang aku lalui..macam2 ada!!hikhikhik..for the 1st week i felt like messy and complicated..so feeling to go home membuak2..kenapa terasa gedik plak aku mix kan english and malay ni..poyo seyh...bkn selalu..hehe..alaa...takde orang heran dan kisah pun..why aku rasa messy and complicated sangat sebab masalah nak daftar subjek sangat2 la mencabar..

ada subjek yang tak keluar la..kelas dah penuh la..kadang2 rasa macam tak logik buka kelas sikit sangat sebab ada lagi student yang tak masuk...biasa la kan kalau ada student masuk lambat..korang pun mesti tau la..ada juga tanya2 senior masalah macam ni selalu jadi ke??yup!!dorang pun cakap benda ni memang selalu jadi lagi2 baru nak masuk..memang stress sangat sampai aku rasa macam malas nak fikir apa2 dah..

aku kalau boleh nak settlekan masalah ni secepat mungkin tapi benda ni kena addapt juga sebab memang akan berlaku setiap sem..hah cube la kome bayangkan macam mana..for the nex sem i have to make sure start je the date of registration aku terus daftar tanpa ragu2 lagi...ini semua poyo!!haha..harapnya semua dipermudahkan..insyaAllah..actuall benda ni dah lama tapi entry ni aku simpan buat pekasam dalam draft..memang outdated sungguh..tu je la kot yang aku boleh ceritakan..berlambak2 lagi cerita tapi aku continue lain kali je la..oke dear..manja sungguh..=P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...